
Vastuullisuusviestintä – näin käännät raportointivelvoitteet kilpailueduksi

Valvonnan ja sääntelyn tiukentuessa vastuullisuusviestintä elää murroksessa, eikä entisenlaiseen villiin ja vapaaseen viestintään ole paluuta. Asiakkaat ja kuluttajat, sääntelijät ja muu yleisö odottavat luottamusta herättäviä konkreettisia tekoja ja totuudenmukaista vastuullisuusviestintää. Miten välttää viherpesu ja onnistua avoimessa, uskottavassa viestinnässä, joka luo aitoa lisäarvoa?
Kilpailuetua ei rakenneta pakolla, vaan uskottavalla vastuullisuudella
Vuodesta 2026 alkaen CSRD-direktiivin mukainen kestävyysraportointivelvollisuus laajenee näillä näkymin suurista pörssiyhtiöistä pienempiin yrityksiin. Jatkossa myös pienet ja keskisuuret yritykset voivat raportoida ESG-tiedoistaan GRI-standardien sijaan EFRAG:in julkaisemien vapaaehtoisten standardien mukaisesti ja saada sitä kautta kilpailuetua. Epävarmuutta raportointiympäristöön luo kuitenkin komission 26.2.2025 julkaisema Omnibus-ehdotus, joka keventäisi yritysten raportointivelvoitteita.
Riippumatta CSRD-vaatimusten kehityksestä, vastuullisuusviestintä ei ole ainoastaan lakisääteisten raporttien julkaisemista. Vastuullisuustyö ja siitä viestiminen on kokonaisuus, joka yhdistää strategian, arvot ja liiketoiminnan tavoitteet. Tarina elää jatkuvassa dialogissa asiakkaiden, työntekijöiden ja muiden sidosryhmien kanssa.
Millainen vastuullisuusviestintä luo lisäarvoa?
Jotta vastuullisuusviestinnällä on arvoa, sen pitää perustua liiketoiminnan todellisiin ja olennaisiin vaikutuksiin sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Uskottavien vastuullisuusväittämien resepti on yksinkertainen: viesti asioista, jotka ovat totta ja todennettavissa.
Me Kreabilla uskomme, että vastuullisuus ei ole pelkkä reaktiivinen pakko, vaan parhaimmillaan aitoa viestintää oikeista teoista, onnistumisista ja myös haastekohdista. Tällainen viestintä tuo kilpailuetua ja vahvistaa yrityksen asemaa markkinoilla.
Neljä askelta onnistuneeseen vastuullisuuteen
1. Tunnista liiketoiminnan olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet
Analysoi liiketoiminnan vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan, ja toisinpäin. Keskity todellisiin ja olennaisiin vaikutuksiin ja mitattaviin tavoitteisiin. Suunnittele prosessi liiketoiminnan laajuus, toimiala ja sidosryhmien odotukset huomioiden.
2. Integroi vastuullisuus aidosti strategiaan
Kun olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet on tunnistettu, ne tulee integroida osaksi yrityksen tavoiteasetantaa, riskienhallintaa ja johtamista. Mihin haluamme päästä? Riittääkö minimivaatimusten täyttäminen vai onko kannattavaa tehdä enemmän? Samalla on hyvä miettiä, ovatko yrityksen visio ja missio itsessään vastuullisia.
3. Tee toimenpiteitä, joilla on vaikutusta – vältä viherpesun sudenkuopat
Keskity kehittämään aidosti kestäviä raaka-aineita, teknologioita ja palveluita, joilla voidaan edistää esimerkiksi kiertotaloutta. Jos vaikutukset keskittyvät arvoketjun alkupäähän, toiminnan kärki ei voi olla pakkauksen kierrätettävyys.
4. Viesti avoimesti ja uskottavasti
Kerro vain asioista, joilla on vaikutusta ja jotka ovat totta. Riippumaton arviointi ja varmennus tuovat raportointiin uskottavuutta.
Tarvitsetko apua? Kreab tuo vastuullisuusviestinnän osaksi yrityksesi liiketoimintaa ja strategiaa
Esimerkkejä palveluistamme:
Vastuullisuusraportoinnin viestinnällinen tuki – Varmistamme, että CSRD-raportointi vastaa vaatimuksia ja vastuullisuusviestintä tukee yrityksesi strategiaa ja vahvistaa brändiä.
Pk-yritysten vapaaehtoinen vastuullisuusraportointi – Kaikkien ei tarvitse raportoida laissa määrätyllä tavalla, mutta strateginen ja vaikuttava vastuullisuusviestintä tuo pienille yrityksille mahdollisuuden erottautua ja luoda arvoa osana arvoketjua.
Vastuullisuusviestinnän strategiat ja vuosikellot – Suunnittelemme tiekartan ja aikataulutuksen, joka tukee yrityksesi tavoitteita ja auttaa viestimään oikeaan aikaan oikeille kohderyhmille.
Brändin vastuullisuustarina – Autamme kiteyttämään vastuullisuustarinan, joka erottaa yrityksesi, herättää tunteita ja sitouttaa asiakkaat.
Green Claims -direktiivin viestintätuki – Huolehdimme, että vastuullisuusviestintäsi on todenmukaista ja vältät viherpesun sudenkuopat.
Sidosryhmätutkimukset ja vastuullisuuskampanjat – Selvitämme, mitä asiakkaasi ja muut sidosryhmät odottavat vastuullisuusviestinnältäsi. Rakennamme kampanjoita, jotka vaikuttavat.
Vastuullisuusviestinnän valmennus – Mikä on VSME? Onko ESG-raportointi pakollista? Tarjoamme napakan perehdytyksen pk-yrityksille sekä yrityksille, jotka valmistautuvat vuonna 2026 voimaan tuleviin CSRD-raportointivelvoitteisiin.
Parasta vastuullisuusviestintää tehdään yhdessä.
Vastuullisuusviestintä rakentaa luottamusta. Me Kreabilla varmistamme, että yrityksesi vastuullisuus ei jää sanahelinäksi – se näkyy, kuuluu ja tuntuu oikealla tavalla. Se puhuttelee ja tekee vaikutuksen yrityksesi sidosryhmiin. Ole yhteydessä, jos haluat kuulla lisää!