Henkinen johtajuus nostaa päätään

Monet ikäiseni ihmiset ympärilläni hakevat työelämään vastapainoa. Joku juoksee maratonin, toinen kiertää karhunkierroksen, kolmas ostaa moottoripyörän tai aloittaa triathlonin. Itse hain arkeeni tasapainoa joogasta.

Hain joogaopettajakoulutukseen, koska halusin oppia uutta ja kehittää itseäni. Ajattelin, että käyn koulun täysin omaksi ilokseni, vastapainoksi työlleni. En olisi ikinä arvannut mitä kaikkea se saisi aikaan: miten mieleni avartuisi ja löytäisin muutakin kuin fyysisen harjoituksen.

Työskentelen luovana johtajana ja vedän Kreab Helsingin luovan viestinnän ja strategisen konsultoinnin tiimiä. Huomaan ammentavani joogamatkastani oppia moneen arkiseen tilanteeseen: elämään, yrityselämään, johtamiseen. Artikkeli johtajuuden seuraavasta aallosta herätti siksi mielenkiintoni.

Aikoinaan johtamisessa arvostettiin vain rationaalista älykkyyttä. Viime vuosikymmenellä johtajuuskeskusteluun nousi tunneälyn merkitys. 2020-luvulla vuorossa on henkinen älykkyys, jota Vish Chatterjin kuvaa artikkelissaan ”2020 leaderhip trend: business meets spirituality” .

Haastavina aikoina on yhä tärkeämpää hallita omaa mieltään ja tunteitaan. Henkisen älykkyyden tunnuspiirre on kyky ymmärtää ensin itseään, jolloin voi ymmärtää myös muita. Ja juuri tämä kohta on linjassa myös syvimmän joogafilosofian kanssa ja osuu joogan ytimeen. Sana jooga on johdettu sanskriitin sanasta yuj, joka tarkoittaa yhdistämistä, ja jolla viitataan kehoon ja mieleen. Juuri mielen ja kehon yhdistyminen auttaa rauhoittumaan ja kääntymään sisäänpäin, ja näin avaa ymmärrystä ja reflektiota itseensä.

Meditaatio, mindfulness ja erilaiset rentoutumisharjoitukset vaikuttavat tutkitusti ihmisen aivoihin ja auttavat meitä ajattelussa ja uuden oppimisessa. Ne parantavat muistiamme ja lisäävät yleisesti hyvinvointiamme. On valtavan hienoa, että nämä aiheet ovat saapuneet työpaikoille, ja että myös mediassa kirjoitetaan esimerkiksi hengityksen voimasta..

Itselleni jooga on opettanut kuuntelemista. Eniten siis juuri tätä itseni kuuntelemista ja katsomista sisimpääni. Se on opettanut rauhallisuutta ja ymmärrystä. Parasta on, että olen tullut lempeämmäksi elämää kohtaan, ja hyväksyn paremmin sen, että olemme kaikki jatkuvassa muutoksessa.

Huomaan haluavani jakaa saamaani hyvää ja oppimaani eteenpäin ja ympärilleni. Toteutan tätä ajatusta tarjoamalla työpaikallamme lempeää aamujoogaa, johon voi vapaasti osallistua. Harjoitukset, kuten jooga, meditaatio ja rentoutus tuovat arkeen ja työpäivään tasapainoa, jolloin sisäinen rauha ja fokus on helpompi säilyttää. Uskon, että luovuus tarvitsee tilaa – kun mieli on rento, pystymme luomaan uutta.

Ja kuten Chatterjin kirjoittaa:

Having more presence and awareness, having a clear sense of personal mission, having calm through the storm, having focus without losing sight of the big picture, are all signs of a good leader.

Kirjoittaja

Eva on Kreab Helsingin luova johtaja ja partneri. Helposti innostuva ja ihmisiä herkällä korvalla kuunteleva Eva haluaa auttaa asiakkaitaan niin, että heidät kuullaan ja nähdään. Eva luo yksinkertaista ja kirkasta viestintää, jossa viesti ja visuaalinen kerronta muodostavat selkeän, ymmärrettävän kokonaisuuden, joka myös vaikuttaa.

Eva ei ole sooloartisti, vaan rakastaa työskennellä yhdessä tiiminsä ja asiakkaiden kanssa. Eva opiskelee joogaa ja hengittelee, sekä fanittaa Simon Sinekin ajatuksia.

Eva Opas
Partneri, Luova johtaja, Creatives-tiimin esihenkilö