
Painomusteen tuoksusta xBRL-tageihin

Taas kerran sesongin päätyttyä me Kreabilla pysähdyimme pohtimaan vuosikertomusten tulevaisuutta yhdessä asiakkaidemme kanssa. Mietimme uusia suuntauksia ja testaamme uusia teknologioita. Tällä kertaa lähestyvä eläkeikä sai minut erityisesti pohtimaan jatkuvasti muuttuvaa alaamme. En aio kokonaan luopua tästä työstä, sillä ala kehittyy ja uuden oppiminen innostaa yhä.
Aloitin mainostoimistossa 1980-luvun vauhdikkaina vuosina. Jo silloin tein ensimmäiset vuosikertomukseni. Aloin käyttämään PageMakeriä heti sen tultua markkinoille – olen siis diginatiivien sukupolvea. Vuonna 1995 aloitin H&B Communicationissa, joka oli talous- ja sijoittajaviestinnän ja vuosikertomusten edelläkävijä Suomessa. Kolme vuotta myöhemmin se yhdistyi Kreabiin, jossa olen siitä asti työskennellyt.
”Painotuote on graafisen tuotannon kuninkuuslaji”
Vaikka PDF:iä alettiin tehdä heti, kun siirryttiin digitaaliseen tuotantoon, vuosikertomukset tehtiin pitkään painettuina. Mielestäni painotuote on graafisen suunnittelun kuninkuuslaji, jossa muotoilu, taitto, typografia ja paperin tuntu kohtaavat. Yhtiöillä, joilla oli paljon osakkeen omistajia, painos saattoi olla jopa 40 000 ja painamiseen meni kolmessa vuorossa kolme päivää. Jokaisen arkin lähdön kävimme painossa tarkistamassa, usein aamuyön tunteina. Painovärin tuoksu olikin aina kevään merkki.
Verkkovuosikertomusten alkuhankaluudet ja PDF:n nousu
Sittemmin yleistynyt verkkovuosikertomus oli ajatuksena hieno, mutta käytännössä erittäin työläs. Exceleitä muotoilemalla tehtiin tilinpäätöstä html-muotoon ja samalla tavoitteena oli saada ulos tulostettava PDF. Ei ihme, että ennätyspitkä työpäivä venyi 27 tuntiin. Oli myös pari vuotta, jolloin vuosikertomuksia kokeiltiin iPadille.
Pian PDF syrjäytti verkkovuosikertomukset, sillä se on helpommin toteutettava sekä täydellisesti visuaalisesti ja typografisesti hallittava. Niihin lisättiin interaktiivisia toiminnallisuuksia ja viime vuosina myös entistä enemmän saavutettavuusominaisuuksia. Kaikki asiakkaamme eivät tarvitse saavutettavuustandardin vaatimukset teknisesti täyttäviä raportteja, mutta saavutettavuus on aina hyvä tavoite lukijasta riippumatta. Hyvin suunniteltu PDF on myös painettavissa digipainossa.
Julkaisujärjestelmien murros
Kreab oli sittemmin yleistyneiden julkaisujärjestelmien ensimmäisiä käyttäjiä Suomessa. Ne perustuvat InDesignin ja tekstieditori InCopyn yhteiskäyttöön, jolloin asiakas pystyy muokkaamaan sisältöä suoraan taitossa. Toimimme edelleen läheisessä yhteistyössä hyvien kumppaniemme CtrlPrintin ja WoodWing Studiota edustavan Smartiumin kanssa. CtrlPrint on myös erinomainen väline ESEF-raportointiin ja uuden Integrate-ominaisuuden myötä sen avulla voi käyttää myös linkitettyjä datalähteitä.
Pörssiyhtiöiden raportointivaatimusten myötä taittoon on alettu lisäämään xBRL-tagit ja samanlainen kehitys on edessä myös CSRD-raportoinnissa. Samalla vuosikertomuksen virallinen julkaisumuoto on muuttunut XHTML-muotoon. Tämä on tuonut mukanaan rajoitteita erityisesti typografian suhteen. Kreabin kokeneet graafikot osaavat kuitenkin ennakoida haasteet ja ratkaista ne ammattitaitoisesti. Lopputuloksena on brändiä tukeva visuaalisesti laadukas ja lainsäädännön vaatimukset täyttävät raportti.
Workivan ja muiden ratkaisujen hyödyntäminen
Datamäärän kasvaessa tämän hetken suuntaus on yritysten itsensä käyttämiin järjestelmiin, joissa julkaisu kytketään laskentajärjestelmään ja sen tuottamaan dataan. Myös ESEF-raportti syntyy suoraan järjestelmästä. Hyvään lopputulokseen tarvitaan brändi-ilme ja taiton ammattimainen muotoilu. Sisällön toteutus ja muotoilu siirtyy paljolti yritykselle, mutta se toteutetaan valmiiseen pohjaan käyttäen selkeitä tyylejä. Kreab toimii kumppanina tässä muutoksessa, auttaen suunnittelussa, toteutuksessa sekä viimeistelyssä.
Workiva on jatkuvasti suositumpi työkalu ja meidän tiimimme on koulutettu sen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Kreab onkin nykyään Workivan virallinen Design Partner. Markkinoilta löytyy myös muita järjestelmiä, jotka palvelevat eri tarpeita ja eri kokoisia yrityksiä ja organisaatioita. Perehdymme uusiin työkaluihin nopeasti ja ammattitaidolla, asiakkaan tarpeet huomioiden.
Esimerkiksi ParsePortin kaltaiset ratkaisut mahdollistavat sen, että InDesignilla tehty korkeatasoinen PDF saadaan käännettyä XHTML-muotoon ja xBRL-tagit mukaan.
Miltä tulevaisuus nyt näyttää?
Suunta näyttää jälleen olevan kääntymässä verkkoon. Onhan ESEF-raportti jo alun perin XHTML-muodossa sisältäen xBRL-tagit. Tulevaisuudessa ne voidaan julkaista verkossa, jossa lukija voi interaktiivisesti valita haluamiaan osia datasta. Tavallaan olemme siis palaamassa verkkovuosikertomukseen, nyt vain kehittyneempänä ja viisaampana.
35 vuoden aikana olen nähnyt monta teknologista aaltoa ja tyylisuuntaa. Osa on jäänyt historiaan, osa tekee paluu uudessa muodossa. Mutta yksi asia pysyy: hyvä viestintä ja huolella tehty taitto kestävät aikaa. Ja paras puoli tässä työssä? Se, että muutos ei lopu koskaan, ja että aina voi oppia jotain uutta.
Vuosikertomuksia vuosien varrelta

Kirjoittaja on vuosikertomusveteraani, AD ja graafinen suunnittelija, jolta luonnistuvat niin taitto, typografia kuin teknologia.