Luovuus on kykyä luoda uutta

Luovuus on kykyä luoda uutta. Se on ihmisessä sisäsyntyinen taito, jonka avulla voimme kuvitella asioita, joita ei vielä ole. Se on taitoa kysyä, mitä voisi olla, jos. Se on kykyä toimia uudella tavalla. Halusin tietää, mitä luovuus merkitsee luovaa työtä tekevälle, joten kysyin asiaa Eva Oppaalta. Kreabin luova johtaja kun suorastaan pirskahtelee luovuutta.

Luovuutta pidetään yhtenä olennaisimmista tulevaisuuden työelämätaidoista. Sanoisin ennemminkin, että se on yksi tämän päivän olennaisimmista työelämätaidoista. Viestintäalalla työskenteleviltä vaaditaan jatkuvaa uuden luomista, olipa kyse sosiaalisen median päivityksen tekemisestä tai kokonaisen viestintäkampanjan konseptoinnista. Kaltaiselleni kauppatieteilijä-projektinjohtajakonsultille luovuus ei kenties ole näkyvimpiä taitoja tai parhaiten kuvaavia ominaisuuksia. Silti luovuus on iso osa ongelmanratkaisukykyä, jota kaikessa työssä tarvitaan. Mulle luovuus syntyy aina hyvästä energiasta.

Eva Opas:

Intohimoni on tehdä ymmärrettävää viestintää. Siihen liittyy sekä sanojen yksinkertaistaminen ja viestien visuaalinen muotoilu. Rakastan tarinoita, jotka herättävät tunnetta. Tunnetta toivoisin näkeväni suomalaisissakin brändeissä enemmän.

Toimistojen luovat suunnittelijat ja taiteelliset johtajat ovat nimensä mukaisestikin, noh, luovia. Kukaan ei kyseenalaista sitä. Mutta eivät luovat ideat heillekään tyhjästä synny tai yllättäen ja pyytämättä syliin tupsahda. Luovuus on aktiivista työtä: Ratkaisuja voidaan tarvita hyvinkin tarkkaan rajattuun ongelmaan, tai sitten ensin selvittää, mikä ongelma itse asiassa onkaan. Luovuus voi vaatia herättelyä ja ruokkimista.

Luovuus lähtee asiakkaiden kanssa siitä, että he kertovat mitä tekevät, ja innostun kuin pienikin lapsi. Siis että WAU, toihan teidän pitää kertoa rohkeasti, kuuluvasti ja visuaalisuudella, joka tukee sitä! Olen parhaimmillani, kun saan ympärilläni olevat ihmiset innostumaan.

Luovuus näkyy erityisesti lapsissa, joihin yhteiskunta – koulu, työelämä – ei ole ehtinyt iskostaa, että on tärkeämpää vastata kysymyksiin oikein kuin kysyä oikeita kysymyksiä. Mutta ei meidän aikuistenkaan ole koskaan liian myöhäistä vapauttaa luovuuttaan. Itse olen viime aikoina inspiroitunut luovuutta ja merkityksellisyyttä käsittelevästä kirjallisuudesta, kuten Frank Martelan Elämän tarkoitus, Martti Vaalahden Sanojen supervoima sekä Paavo & Lauri Järvilehdon PIM! Olet luova -kirjoista. Suosittelen herättelemään omaa luovuutta vaikkapa tutustumalla niihin. En voi sanoa muuttuneeni hetkessä toimiston luovimmaksi konsultiksi, mutta luotan nyt paremmin omaan luovuuteeni voimaan.

Kaikilla on luovuutta, kun päästää irti ja uskaltaa mennä.

Rakastan viestintää, ihan omassa perheessäni, lasteni ymmärtämisessä ja eri persoonien tulkitsemisessa. Joskus tuntuu, että monet asiat jäävät piiloon, kun ihmiset piiloutuvat ihmeellisten roolien taakse. Olisi aika antaa aidon lapsenomaisen innostuksen palata, ja uskaltaa näyttää ja puhua tunteistaan. Kaikilla on luovuutta, kun päästää irti ja uskaltaa mennä. Let’s go, luovuus!

Kirjoittaja

Eva on Kreab Helsingin luova johtaja ja partneri. Helposti innostuva ja ihmisiä herkällä korvalla kuunteleva Eva haluaa auttaa asiakkaitaan niin, että heidät kuullaan ja nähdään. Eva luo yksinkertaista ja kirkasta viestintää, jossa viesti ja visuaalinen kerronta muodostavat selkeän, ymmärrettävän kokonaisuuden, joka myös vaikuttaa.

Eva ei ole sooloartisti, vaan rakastaa työskennellä yhdessä tiiminsä ja asiakkaiden kanssa. Eva opiskelee joogaa ja hengittelee, sekä fanittaa Simon Sinekin ajatuksia.

Eva Opas
Partneri, Luova johtaja, Creatives-tiimin esihenkilö